CVA/ beroerte

Bij een CVA krijgt een deel van de hersenen opeens weinig of geen zuurstof. Na een CVA (in de volksmond ook wel beroerte of ‘stroke’ genoemd) kunt u vaak niet meer alles doen wat u gewend was te doen. Globaal zijn er twee vormen van een CVA te onderscheiden: een herseninfarct en een hersenbloeding.

Herseninfarct: in 80% van de gevallen gaat het bij een CVA om een herseninfarct. Een hersenbloedvaatje wordt dan afgesloten door een bloedstolsel of er is een hersenbloedvaatje dichtgeslibd. Dit kan bijvoorbeeld door aderverkalking. Gevolg is dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen en de betreffende functies niet, of maar deels, uitvoeren.

Hersenbloeding: bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat in de hersenen of knapt het open. Bloed wordt daardoor tegen de hersenen gedrukt. Dit leidt tot zuurstof tekort in lokale hersencellen. Door het zuurstof tekort vallen betreffende functies deels of geheel uit. Een hersenbloeding komt veel minder vaak voor dan een herseninfarct (ongeveer 20% van de patiënten).
Beperkingen kunt u emotioneel, cognitief, psychologisch of fysiek ervaren. Samen met de fysiotherapeut maakt u eerst een plan van aanpak om doelen concreet te maken. Denk hierbij aan: vergroten van de loopafstand, verminderen van spasticiteit, verbeteren van de coördinatie en valpreventie, leren omgaan met de nieuwe situatie.

Daarna volgt het revalidatietraject, waarbij u samen met de fysiotherapeut werkt aan het herstel, door functionele oefeningen en waar nodig mobiliserende technieken.

ART-health is aangesloten bij het NAH fysionet Zuidoost Brabant

 

Wat zijn uw specifieke klachten?

Bel ons vandaag nog voor een vrijblijvend advies op 040-2574486