Etalagebenen/ Claudicatio

Als mensen door een winkelstraat lopen en moeten stoppen door de pijn, lijken ze in de etalages van de winkels te kijken: zo is de naam etalagebeen ontstaan. Etalagebenen worden veroorzaakt door vernauwde slagaders. De medische term is ‘claudicatio intermittens’. De aandoening veroorzaakt pijn tijdens inspanning, meestal met lopen. Door even te rusten zakt de pijn en kunt u weer een stukje verder lopen.

Looptherapie is de eerste les voor de behandeling bij patiënten met cladicatio intermittens (etalagebenen). Met looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Wanneer deze therapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten aanzienlijk beter.

De vernauwing van de slagaders bij etalagebenen ontstaan door aderverkalking: een ophoping van kalk en andere substanties aan de binnenwand van de slagader. Door deze ophoping vernauwd de slagader en kan er minder bloed naar de spieren in de benen stromen. Bij het bewegen hebben de spieren meer bloed nodig, maar door vernauwing kan er niet genoeg bloed aangevoerd worden. Zo onstaat verkramping in de spieren en heftige pijn. Een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van aderverkalking is roken. Andere risicofactoren zijn o.a. weinig bewegen, ongezonde voeding, stress, hoge bloeddruk, diabetes en erfelijke factoren.

Bij etalagebenen is de behandeling met de fysiotherapeut erop gericht ‘door de pijn heen’ te gaan lopen. Het lichaam gaat zich hierdoor aanpassen en de bloeddoorstroming wordt verbeterd. Naast het verbeteren van uw loopafstand zal, mede door de begeleiding van een gekwalificeerde fysiotherapeut, uw uithoudingsvermogen worden overwonnen. Buiten de fysieke training wordt ook veel aandacht besteed aan leefstijlverandering: een gezondere leefstijl vermindert de kans dat etalagebenen terugkomen. Of erger: dat u een hart- of herseninfarct krijgt, dit wordt namelijk ook veroorzaakt door vernauwing in de slagaders.

Onze praktijk is aangesloten bij chronischzorgnet

Chronischzorgnet is een landelijke geïntegreerd zorgnetwerk dat contact mogelijk maakt tussen de huisarts en/of specialist en onze praktijk. Sinds 2017 krijg je 37 behandelingen vergoed uit het basispakket. Dit betekent dat je het fysiotherapeutisch traject bij ons kunt volgen. De kosten worden door de verzekeraar vergoed. Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op www.chronischzorgnet.nl.

Wat zijn uw specifieke klachten?

Bel ons vandaag nog voor een vrijblijvend advies op 040-2574486