Knie

Opstaan uit een stoel, het gaan zitten, wandelen en springen zouden onmogelijk zijn zonder de knie. Een of de vijf Nederlanders heeft ooit last gehad van kniepijn.  Er worden continue sterkte krachten op de knie uitgeoefend welke opgevangen door spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Deze structuren zorgen voor de stabiliteit van de knie. Knieklachten kunnen veroorzaakt worden door het bot, het kraakbeen, de kniebanden en de spieren rondom de knie. Een knie met gezond kraakbeen en sterke spieren kan sterke krachten weerstaan.

Oorzaak knieklachten

Overbelasting is vaak de oorzaak van knieklachten. Te veel en te lang sporten kan de structuren rondom de knie overbelasten. Overgewicht zorgt ook voor een verhoogde druk op het kniegewricht. Naast overbelasten kunt u uw knieën ook blesseren. Blesseren gebeurt vaak tijdens het sporten, maar kan ook bij het vallen of door ongelukken gebeuren. Ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieklachten, deze klachten hebben meestal niks met blessures te maken maar met slijtage.

De volgende structuren kunnen aangedaan zijn bij knieklachten:

  • Botten: fracturen, botkneuzing, botoedeem.
  • Gewrichtskraakbeen: kraakbeenletsel, artrose.
  • Meniscus: meestal betreft het traumatisch ontstane rupturen, maar ook degeneratieve laesies zijn mogelijk.
  • Gewrichtskapsel: letsel leidt tot ontsteking, hydrops en pijn. Chronische irritatie leidt tot zwelling van het kapsel. Plooien in het kapsel kunnen aanleiding geven tot inklemming tussen knieschijf en bovenbeen. Chronische gewrichtskapelontsteking zoals het geval is bij een reumatoïde artritis leidt tot bewegingsbeperkingen en gewrichtsslijtage.
  • Ligamenten: vooral letsels van de mediale band en de voorste kruisbandletsels komen veel voor.
  • Pezen: peesontsteking, rupturen of degeneratieve afwijkingen.
  • Spieren: triggerpoints, rupturen, kneuzingen of myositis ossificans.
  • Vetweefsel: ontsteking van vetmassa van Hoffa, vetweefsel onder de tractus iliotibialis.

Wat zijn uw specifieke klachten?

Bel ons vandaag nog voor een vrijblijvend advies op 040-2574486