MS multiple sclerose
MS is een degeneratieve auto-immuunziekte waarbij het eigen lichaam ervoor zorgt dat de zenuwbanen langzaam worden aangetast. Dit veroorzaakt uitval van bepaalde functies zoals spiergroepen maar ook het zicht. Heeft u van de neuroloog de diagnose MS gekregen? Dan zult u dat ook merken aan kleine veranderingen in uw functioneren. Zo kunt u te maken krijgen met evenwichtsproblemen, een ander looppatroon of verandering in het zicht. Door actieve oefeningen en waar nodig mobiliserende technieken kan fysiotherapie ondersteunen in het ziekteproces.
MS en fysiotherapie
Het is voor iedereen belangrijk om regelmatig te bewegen. Iets dat zeker ook geldt voor een MS-patiënt. Bewegen zorgt voor een verbetering in het lichamelijke en geestelijke functioneren. Het beloop van de MS kan niet tegengehouden worden, maar soms kunnen de functionele gevolgen van de ziekte beperkt worden.
Met fysiotherapie streven we ernaar om de functies van het houdings- en bewegingsapparaat zo optimaal mogelijk te houden. De patiënt kan dan zolang mogelijk zelfstandig blijven functioneren.
Een fysiotherapie behandeling bij MS richt zich onder andere op:
- Opbouwen en onderhouden van het uithoudingsvermogen.
- Opbouwen en onderhouden van de spierkracht.
- Verminderen/stabiliseren van stijfheid en spasticiteit.
- Beïnvloeden van vermoeidheid.
- Mobiliteit van spieren en gewrichten behouden.
- Optimaliseren van balans.
- Het bevorderen van de zelfstandigheid in het dagelijks leven.
- Het optimaliseren van een goede ademhaling.
- Adviezen over hulpmiddelen, bijvoorbeeld door het lopen.
- Instrueren van de partner/mantelzorger/zorgverlener.
Bij MS is therapie gericht op het trainen van functionele problemen. Wanneer verwacht wordt dat er nog winst te behalen valt, zal er alles aan gedaan worden om het gewenste niveau te bereiken. Wanneer er verwacht wordt dat het herstel niet meer zal plaatsvinden, zal de therapie zich richten op het onderhouden van functies en eventueel aanleren en ontwikkelen van nieuwe bewegings strategieën. Denk hierbij aan het aanleren van andere manieren van bewegen, maar ook door gebruik te maken van (loop)hulpmiddelen. Meestal zijn de fysiotherapeuten en ergotherapeuten samen betrokken bij de MS-patiënt om het functioneren te optimaliseren. Wanneer de ziekte stabiel is, kan therapie op een laag pitje voldoende zijn. Op momenten dat het slechter gaat, kan het zinvol zijn om de therapie te intensiveren.
Wat zijn uw specifieke klachten?
Bel ons vandaag nog voor een vrijblijvend advies op 040-2574486