Parkinson

Mensen met Parkinson worden dagelijks met de gevolgen van de ziekte geconfronteerd, voornamelijk door een verstoorde motoriek. Bekende klachten zijn beven (tremoren), spierstijfheid waardoor het moeilijk is om bewegingen te beginnen, bewegingstraagheid en een gebogen houding. Op termijn ontstaan meestal moeilijkheden met lopen en dagelijkse bezigheden zoals omdraaien in bed. Mentale gevolgen kunnen onder andere depressies, geheugenstoornissen of concentratieproblemen zijn. Inmiddels zijn er wel medicijnen om symptomen van Parkinson te verminderen. De oorzaak van de ziekte is echter nog niet bekend. Wanneer de klachten er eenmaal zijn, gaan ze niet meer weg en nemen meestal geleidelijk toe. Parkinson heeft geen invloed op de levensverwachting, maar wel op de kwaliteit van leven.

Wat kan de fysiotherapie voor u betekenen?

Als u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed, kunt u veel baat hebben bij fysiotherapie. Dat is ook het geval als uw conditie minder wordt of als u nek- of schouderklachten heeft. Contact met de fysiotherapeut is zinvol als u vaker valt en daardoor geneigd bent minder te bewegen. Dat is begrijpelijk. Actief blijven heeft een positieve uitwerking op de klachten. Het kan ook nieuwe bijkomende klachten voorkomen , zoals broze botten, verstoppingen of problemen met uw hart.

Zelfstandigheid

Samen met uw fysiotherapeut kijkt u of therapie kan helpen bij het verminderen van de problemen die u ervaart. De behandeling kan bestaan uit hulp bij het onderhouden of opbouwen van uw conditie. U kunt samen met uw fysiotherapeut werken aan de verbetering van specifieke dagelijkse activiteiten zoals lopen en het opstaan uit een stoel. U krijgt goede voorlichting, een essentieel onderdeel van de behandeling bij de ziekte van Parkinson. Zo kunt u ook op langere termijn, zonder uw fysiotherapeut, actief blijven. Het doel is immers het verbeteren of behouden van uw zelfstandigheid en veiligheid. De adviezen, behandelingen en begeleiding worden afgestemd op uw situatie en op hoe Parkinson zich bij u ontwikkeld heeft. Daarbij onderscheiden we drie fasen:

De vroege fase

In de vroege fase van Parkinson kunt u nog vrijwel alles doen. Het doel van fysiotherapie in deze fase (en vaak ook in de volgende fasen) is: zorgen dat u actief blijft, dat u niet bang bent om te bewegen of te vallen en dat uw conditie op peil blijft. De fysiotherapeut geeft informatie en voorlichting en oefent samen met u. Oefeningen kunt u eventueel in groepsverband doen, met specifieke aandacht voor uw evenwicht, uw spiersterkte, beweeglijkheid van de gewrichten en uw algemene conditie. Wanneer nodig, of gewenst, wordt in deze en de volgende fasen uw partner of verzorger betrokken bij de behandeling.

De midden fase

In de midden fase merkt u vaak dat u minder aan kunt bij diverse activiteiten. Het wordt lastiger om het evenwicht te bewaren en de kans op vallen is groter. Fysiotherapie richt zich op het oefenen van bewegingen zoals omrollen in bed en opstaan uit een stoel, de juiste lichaamshouding, reiken en grijpen, evenwicht bewaren en lopen.

De late fase

Bij een klein deel van de Parkinson patiënten ontwikkelt de ziekte zich zodanig dat patiënten aangewezen zijn op een rolstoel of in bed moeten blijven. Fysiotherapie helpt in deze fase om belangrijke functies zoals uw ademhaling te behouden en doorlig plekken te voorkomen. De fysiotherapeut begeleidt bij oefeningen en adviseert over de beste lichaamshouding in bed of rolstoel. Uw partner of verzorger kan daarbij ook bij een fysiotherapeut terecht om onder andere te leren hoe u het beste opgetild kan worden.

Blijvend resultaat

Zelfstandig uw klachten blijvend onder controle te houden is erg belangrijk. De fysiotherapeut heeft, naast de behandeling, een activeringsprogramma. Dit activeringsprogramma stimuleert om na afloop van de therapie te blijven bewegen en de gezonde leefgewoonten voort te zetten. Dat gaat natuurlijk gemakkelijker als u plezier heeft in de activiteiten en (eventueel) als u ze in groepsverband doet. De fysiotherapeut adviseert dan ook graag over activiteiten die bij u passen.

Voor meer informatie over de ziekte van Parkinson kunt u kijken op:

Wij zijn aangesloten bij ParkinsonNet

Wat zijn uw specifieke klachten?

Bel ons vandaag nog voor een vrijblijvend advies op 040-2574486