Osteopathie

Vanuit het oogpunt van een osteopaat bestaat het menselijk lichaam uit drie verschillende elementen; het bewegingsapparaat, het orgaan systeem en het zogenoemde craniosacrale systeem. Het bewegingsapparaat verwijst naar onze botten, gewrichten en spieren die ons als mens staande houden. Het orgaansysteem spreekt redelijk voor zich, dankzij organen kunnen we gezond door het leven. Het craniosacrale systeem zijn de botten in onze schedels, ruggenmergvlies, de hersenvochtcirculatie en de wervelkolom. Vier plekken die, volgens sommige osteopaten, relatief vaak over het hoofd worden gezien in andere vormen van (alternatieve) geneeskunde.

Samen zijn de drie elementen veroorzakers van verschillende, algemene gezondheidsklachten. Een osteopaat stelt dat deze klachten minder voorkomen wanneer het trio van het bewegingsapparaat, het orgaan systeem en het craniosacrale systeem in balans is. Osteopathiebehandelingen focussen zich op het afstemmen van deze drie systemen.
Dat afstemmen gebeurt tijdens sessies waar de osteopaat verschillende technieken gebruikt om het lichaam beter te laten functioneren. Een osteopaat werkt alleen met zijn handen. Er worden geen medicatie of apparaten ingezet om klachten te verminderen.

Belangrijk in het functioneren van een osteopaat is de focus op het lichaam als één geheel. Aan de hand van een klacht als rugpijn, kunnen we dat illustreren. Wie pijn in de rug ervaart, kan soms binnen de traditionele geneeskunde nergens terecht. Vaak wordt alleen naar de rug gekeken, daar zitten tenslotte de problemen. Een osteopaat kijkt in dit geval naar het lichaam als geheel. Het lichaam werkt namelijk ook als geheel. Door de drie eerdergenoemde elementen met elkaar in balans te brengen, kan – in dit geval – de rugpijn verdwijnen. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt juist met hen samen. Als het nodig is, verwijst de osteopaat door.

Over het algemeen wordt osteopathie als alternatieve of aanvullende geneeswijze ingezet bij de volgende klachten;

  • Arteritis;
  • Neuralgie;
  • Voet-, enkel-, heup-, en kniepijn
  • spijsverteringsproblemen
  • rug- en nekpijn
  • Ischias;
  • Tennisarmen;
  • Hoofdpijn;
  • Houdingsproblemen als gevolg van zwangerschap, sportblessures, autorijden of werkbelasting.

Bij ART-health zijn Luuk van Welie en Rens Coolen beide 4e jaar student bij “The International Academy for Osteopathy”.

 

Osteopathie is een specialiteit van:

Lees meer